| PLK Extra 4. - Když služebna promluví... |  |
|
Pietro
| Založen: 13. 08. 2014 |
| Příspěvky: 258 |
|
|
 |
| Zaslal: 10.9.2014 11:55 |
|
|
 |
|
není to žádná perla, ale měl jsem menší tvořivý výpadek - a ten mám furt. Tohle mi jen blesklo hlavou. Děsná hloupost , ale co, ať je to tu taky.
Když služebna promluví...
Už tady na tom místě stojím nějaký pátek - slyšela jsem, že takových 15-20 let to bude.
A že se ve mně vystřídalo lidí…, ale ta současná sestava se mi líbí nejvíc - sice mají spousty vlastní práce, ale starají se i o mně. A to lidi dřív nedělali - taky to na mně bylo vidět.
Ráda bych vám je popsala.
Máme čtyři komisaře. Jeden je takový vyšší, a má asi modré oči - hodně žen, co mnou prošlo v různých rolích, ať už svědkyně, či pachatelky, to aspoň říkalo. A má modrý auto - Mercedesa. Vidíte, málem bych opomněla - jmenuje se Tom. S ním jsem al eviděla jen jednu ženu - byla krásná a milá, ale viděla jsem jí zatím jen jednou a říkal jí Eleno, tak nevím…
Druhý je menší (ne malý, řekněme menší) - a prý není místní, je z Tubecka… nebo tak nějak… Jo, z Turecka. Je sice menší, ale je aktivnější než jistí vyšší a objemnější. Říkají mu Semir a má stříbrné auto. I on má přítelkyni. Je vyšší a, když to mě vešla poprvé, tak mi praštila mými dveřmi. Ale od té doby je milá, i se tehdy omluvila. Nevím, jestli je nějak nemocná, ale vyhledává místa, kde se dějou špatnosti… Jmenuje se Tereza Wox a je novinářka.
Třetí komisař je jmenuje Jan a je nu… řekněme, že si dává záležet na svém vzhledu a jak teď mladí říkají - je cool. Má taky modrý mercedes, ale jen je kapku novější. Tedy za mně.. je to ten samý, co má Tom, jen je vyleštěný, ale neříkejte mu to. I k němu patří osoba opačného pohlaví - ta se tu tak ymoc neukazuje, ale líbí se mi na ní její kudrnatý vlasy. A hodně se voní - tuhle mi voňavka prošla až do klimatizace. A má takový cizí jméno - Indira…
A abych byla s představením kompletní - čtvrtý z nich je silnější postavy (byť sám sebekriticky opakuje, že je tlustý, ne silný), je z nich nejmladší, a taky není místní, dalo by se říci, že jsme krajané - má střecha je také z Čech. Říká si Pietro a má černého bavoráka. A ze zásady skoro nesundavá své sluneční brýle, když je venku. A ano, i on má svůj protějšek. Naší sekretářku. Zlatý člověk, který umývá moje okna s pečlivostí sobě vlastní. Taky zastane jiné věci. Ale abych jen nechválila - umí i řvát a Pietra několikrát už okřikla. Ale přesto jí má pořád rád. Jmenuje se Andrea a je starší než Pietro - ale tomu prý říkají chemie, nebo co…
Máme i tři policisty - dalo by se říci - Dlouhého, Širokého a Bystrozrakou. Dlouhý, či spíše vysoký je Dieter. Hodnej člověk, který občas musí usměrňovat svého syna, který mi tuhle okopal omítku. Parchant. Široký je Hotte. Bez bagetky nedá ránu. Ale divili byste se, je taky celkem hbitý. A umí utíkat, když potřebuje. Naše Bystrozraká je Jenny. Mladá, hezká holka, který neunikne nic. Je hodně energická a do všeho jde hned. Já osobně to nechápu. Na všechno je čas. Já nikdy na nic nespěchala. Zajímavý je, že se všichni tři vejdou do malého porsche…
Nedílnou mou součástí je i extra místnost, kde vládne rezavý muž v bílém. Říká si Hartmutt a ten vám spraví a obnoví vše, na co si vzpomenete. A taky umývá. Tuhle umyl nějaké auto tak, že už to dohromady nedal. Ale schopný je a všichni ho tu mají rádi. I já, byť občas omdlévám z těch vůní, co tam vytváří.
A abych nezapomněla, je tu i naše šéfová Anna. Je schopná tu skupinu udržet v určitém režimu, byť jí to náš kvartet ztěžuje. Této ženě vděčím za to, že jsem součástí této skupiny. Osobně si mě vybrala. A pak mě dala i s ostatními dohromady. Ano, pomohli jim profíci, ale u mých obyvatel vím, že to dělali s láskou…
Děkuju. A doufám, že si mě dalších aspoň 20 let nechají a pracovat ve mně budou i jejich děti.
|
_________________ Andreamil z DF. Zde na PF jsem autorem, zde také čtu a komentuji.
|
 |
 | |  |
 |
 | |  |
|
Ajši
Administrátor
| Založen: 14. 10. 2007 |
| Příspěvky: 1514 |
| Bydliště: Hodonín |
|
 |
| Zaslal: 11.9.2014 21:51 |
|
|
 |
|
Milý pohled na Dálniční policii očima (okny? ) té, která je členem vlastně nejdéle z nich, zapomíná se na ni a přesto je tam hodně důležitá
Bavím se tím, že je tvá Tereza Wox naprosto jiná než moje verze - tvá je kráska, moje dívka s výraznou nadváhou a nijak krásnými rysy. Tvá je vysoká, moje je malá, menší než Semir. Tvá je dominantní, moje jednoznačně submisivní to samozřejmě nevadí, je to tvá verze, jen se bavím
A jinak bych měla jedno doporučení, které bych adresovala každému autorovi.
Je výborné povídku zestručnit, resp. jednotlivé pasáže si označit jen poznámkou - pak člověk pozná, zda se neopakuje a pokud vidí, že ano, měl by k tomu mít motiv. Já třeba vím, že v mojí povídce Mít moc na(d) by to shrnutí bylo něco ve stylu "něco se děje - Paul a Tereza mají sex - zase se něco děje - Paul a Tereza mají sex - zase se něco děje Paul a Tereza mají sex". Snažila jsem se, aby i ta pasáž, co se opakuje, ve skutečnosti ten děj nějak posouvala.
Proč to říkám? Tady u tohoto drobku mi to trošku chybí
Když to shrneš a zestručníš, v podstatě je to takový výčet. To je Semir, je malý, má holku. Holka je sexy blondýna. To je další komisař, jmenuje se Tom, má modré oči a taky má holku. Holka má kurdnaté vlasy. Pak je tady další komisař, jmenuje se Jan, ten je fešák a má taky holku. Nu a pak je tady Pietro a ten má taky holku.
Já myslím, že měla povídka prostě větší potenciál - nápad byl dobrý, ale je škoda, že jsi z toho udělal tak trošku výčet... Doporučila bych v takových případech vždycky co nejvíce vypustit slovíčka "je", jmenuje" a "má" a nahradila je jinými slovesy, pak by to hned působilo pestřeji. Nejlépe působí ty pasáže, kde se rojedeš mimo tento výčet a hodíš tam nějakou drobnost - že Indiřin parfrém pronikl až do klimatizace, že Andrea, byť starší, chodí s Pietrem kvůli něčemu, co lidé nazývají chemií.
Ale jinak milý a neotřelý nápad 
|
|
 |
 | |  |
|
Pietro
| Založen: 13. 08. 2014 |
| Příspěvky: 258 |
|
|
 |
| Zaslal: 11.9.2014 22:14 |
|
|
 |
|
W: Jo, já i očekával, že ty opakovací pasáže budou tahat za oko čtenáře, nu... Je ovšem otázka, jestli má cenu to přepisovat, zvláště, když už je čtená tahle verze. Navíc nemám, čím bych to nahradil, byť vím, jak je to myšlené. Já tyhle boty dělal už na školách ve slohu. Ale poznámku kvituju a díky.
Ad budoucnost: Chystám 7. díl hlavního příběhu. (Vrací se inspirace, nevím, kde se vzala). Právě jsem na ni dokoukal jeden piloťák (ne, Andreina svatba to není), tak uvidím. A asi tam budou opět problémy s občasných chováním lidiček mnou použitých. To vím již nyní. 
|
_________________ Andreamil z DF. Zde na PF jsem autorem, zde také čtu a komentuji.
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1
|
|
|
|
|